04.01.2012

Quilling - arta de a rula hartia

Quilling (sau arta de a rula hartia) este profund inradacinata in istoria lumii. Unele surse indica faptul că acest mestesug a fost practicat in Egiptul Antic, iar altele considera ca isi are originile în China (105 d.Hr.), dupa descoperirea procesului de fabricare a hartiei.

QUILLING, PAPER-ROLLING (hartie rulata), FILIGREE (filigran), PAPER-SCROLLING (hartie pe suport, derulata) sunt nume care s-au dat acestui mestesug de-a lungul istoriei sale.

Se crede că în anii 300 si 400, au fost create din argint si fir de aur piloni, vaze, bijuterii, etc. folosind aceasta tehnica. Prin 1200, acest mestesug era destul de popular. Ca metal filigran, materialele au devenit limitate, iar hartia filigran a fost mai usor de gasit, astfel quilling-ul imita bijuteriile arhitecturale din acea vreme.

Membrii comunitătilor spirituale se considera ca au fost primii utilizatori ai quilling-ului.
Se spune ca in secolele XVI si XVII calugaritele franceze si italiene utilizau benzi de hartie suflate cu aur, pe care le rulau pe pene de gasca. Ele decorau icoanele, relicvele sfinte, diverse articole religioase cu astfel de ornamente aurite. Utilizarea de pene de gasca a dat nastere la termenul de quill = pana.


Fecioara Maria cu Pruncul (sec. XVII)Lucrari de mare calitate au fost realizate de maicile din Franta si Italia, de elegantele doamne de la curte din timpul dinastiei Stuart si de doamnele de companie din regatele georgiene.


relicvar francez sau altar de calatorie (sec. XVIII)In secolul al XVIII-lea arta quilling a depasit limitele religiei si a devenit folosita in Europa, in Anglia, unde se preda in scoli impreuna cu punctul de ac (cross stitch). Persoanele instarite si de rang inalt realizau lucrari remarcabile cu care impodobeau cosuletele de lucru, tavile de ceai, scrinul, cabinetul, confectionau bijuterii unicat sau rame pentru tablouri.

cabinet (sec. XVIII-XIX)


cutiuta pentru ceai (inceputul sec.XIX)

 Despre quilling scria si Jean Austen in romanul “ Ratiune si simtire”.


Quilling-ul a suferit transformari de-a lungul timpului, folosindu-se diverse tehnici si materiale, regasindu-se acum pe toate continentele si devenind foarte popular in lumea intreaga.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu